Armas on kaikkien alkoholistien tavoin aina vihainen, jos sanallakaan puutun hänen juomisiinsa. Joskus jopa käyttää sitä sanomistani syynä juomiselle - sekin on alkoholistien tapa, syyllistää muita omasta juomisestaan. Minä muka kuulemma "aina sanon" ja kyttään. 

Olen viime aikoina alkanut huolestua enemmän herran maksasta - triglyseridit ja glutamyylitransferaasi oli koholla viimeisimmissä tuloksissa, ja onhan ne maksa-arvot ollu aiemminkin jo sillä mallilla, että työterveyshoitaja oli asiasta sanonut. Armas väitti kertoneensa minulle, vaikkei ollut kertonut. Miksi olisikaan kertonut, minähän olisin saanut vain lisää vettä myllyyni sellaisesta. 

Nyt huhtikuussa kaksi viikkoa ja nyt viimeiset kaksi viikkoa laitoin ylös kaikki ostetut oluet. Väkeviä naukkuja en laskenut, ei ole sellaiseen mahdollisuuttakaan. Eilen laitoin kaiken paperille ja illalla otin asian puheeksi, kysyin tietääkö itse, paljonko juo, montako annosta viikossa. Sanoi hitunen ylimielisyyttä äänessään, että tietysti tietää. Joutui kuitenkin miettimään hetken, ja sitten sanoi että kolmisenkymmentä annosta viikossa. Esitin laskelmani ensin menneiltä kahdelta viikolta, 43-48 annosta per viikko keskimäärin (vaikea sanoa kun oltiin festareilla, että paljonko joi siellä; ainakin yhtenä iltana veti kunnon kännit), olin varautunut puolustukseen "kun oli loma" että ei se maksa erottele, onko annos juotu lomalla vai arkena, vauriot on samanlaiset silti. Ja siihen sitten kerroin, että satunnainen kaksiviikkoinen aiemmin tuotti tulokseksi 38 annosta per viikko. Eli alakanttiin arvioi itse, vaikka minun laskelmissani ei tosiaan ole noita jallupaukkujakaan, jotka tulee oluiden lisäksi ajoittain.

Siihen loppui sitten puhuminen taas. Sanoin, että en voi keskustella tästä asiasta yksinäni, tiuski että no mitä hänen pitäisi sanoa, ehdotin vuorosanoikseen että "täytyy vähentää" tai jotain vastaavaa. Aina hän mykistyy, kun hänen argumenttinsa loppuvat tai osoitetaan paikkansapitämättömäksi. Armas vain sairastuu kohta tuota menoa, ja sitten meitä on kaksi työkyvytöntä taloudessa, joka on piipunhattua myöten veloissa. Mutta se taloudellinen romahdushan on vain ajan kysymys, kyllä se sieltä tulee ennemmin tai myöhemmin.