Mielenterveyden häiriöitä potevat elävät keskimäärin kymmenen vuotta lyhyemmän elämän, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksen tulokset perustuvat 29 eri maassa tehtyjen 148 tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Analyysin perusteella mielenterveyspotilaiden riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana oli yli kaksi kertaa suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut mielenterveysongelmia.

Tutkijat arvioivat, että maailmanlaajuisesti noin 15 prosenttia kaikista kuolemista eli noin 8 miljoonaa kuolemaa vuosittain, liittyy mielenterveysongelmiin. Kuolleisuus on suurelta osin seuraus sairauksista ja terveysongelmista. Itsemurhat ja onnettomuudet selittävät vain noin viidenneksen kuolemista.

Arviolta kolmannes maailman väestöstä sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön elämänsä aikana, joten tulokset koskevat suurta osaa ihmisistä. Yksilötasolla suurin kuolleisuusriski liittyi psykooseihin, mutta väestön kannalta masennuksen ja ahdistuneisuuden vaikutukset ovat käytännössä suurempia niiden yleisyyden vuoksi.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Juttu kopioitu yle.fi -sivulta. Ainakin allekirjoitan vahvasti tuon "usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta" - tosin en sanoisi, että "jäävät huomaamatta" vaan että ei välitetä. Pannaan kaikki vain mielenhäiriön piikkiin. Koska jos on mielenterveys horjunut, niin eihän sellaista ihmistä enää koskaan missään kukaan voi ottaa todesta. Hullu mikä hullu, ja kaikki hänen juttunsa ovat hullun horinoita. Vaivat ovat psykosomaattisia, ja johtuvat siitä, että on hullu ja harhainen. Kaikenmoiset luulothan jyllää heti sellaisen pääkopassa, jolla on F-diagnoosi. Päästään sekaisin. Hypokondrinen.

Mutta on siinä kyllä sitäkin, että mielenterveyspotilas ei aina jaksa pitää itsestään huolta. Elämänhallinta voi olla pielessä, kun tulee ne "haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat" - päihteet voi helposti tulla mukaan kuvioihin, kun sitä helpotusta haetaan keinolla millä hyvänsä. Mutta tuo on aika pelottavaa, että psyykenlääkkeiden haittavaikutukset "selittävät osan ilmiöstä"... siis kuolleisuudesta. En taidakaan aloittaa sitä lääkitystä uudelleen. No, en ihan tosissani ole sitä vielä harkinnutkaan, kunhan Armasta vähän pelottelin eilen. Ei sanonut mitään siihenkään. Mihinkä hän nyt mitään sanoisi, paitsi kieltää kaiken itseensä kohdistuvan kritiikin.