Sata päivää ilman viinaa menee helposti, jos juo vain kaljaa. Tai viiniä. 

Olen yrittänyt puhua Armaalle siitä, että kaikki neljä hänen läheisintä ihmistään on huolissaan hänen alkoholinkulutuksestaan. Että josko ihan yhdessä lopetettaisiin mokoman juominen. Tuleehan tuota itselläkin niitä vironsiidereitä tissuteltua, joskus useampikin. Hyvin voisin lopettaa, mutta ei se yksin ole mukavaa - ei varsinkaan, jos vierellä on ihminen, joka juo monta oluttölkillistä illassa. Joka ilta. Ja siinä on vahva avioeron siemen, kun toinen lopettaa, toinen jatkaa.

Mutta ei. Hän ei näe alkoholinkäytössään mitään vikaa, jos kohta myöntääkin olevansa suurkuluttaja. Ei halua ajatellakaan terveysriskejä. Näkee vain sen, kuinka "joskus on juonut enemmänkin" ja "hoitaa työnsä ja laskunsa". Kysyin, eikö häntä herätellyt sekään, että työterveyshuollon juontikyselyyn piti kaunistella lukuja, mutta ei kuulemma olisi tarvinnut kaunistella, ja teki sen vain siksi, että välttyisi "saarnalta". Niin kuulemma edellisessä työpaikassa tapahtui (siis saarnattiin) kun hän joi enemmän ja täytti kaavakkeen totuudenmukaisesti - omien sanojensa mukaan. Sitä en tiedä, mitä todellisuudessa tapahtui.

Kysyin, pitääkö todella tulla jotain kamalaa, ennen kuin edes huolestuu - pitääkö hänen juoda terveys, koti, parisuhde ja työpaikka, ennenkuin hänellä itsellään on aihetta epäillä jonkinlaista ongelmaa? Ei vastausta.

Mutta siinä vaiheessahan hän sitten alkaisikin vasta juoda, koska elämä olisi niin surkeassa jamassa ettei huvitakaan muuta kuin juoda. Aikoo lähitulevaisuudessa mennä hakemaan taas lastin Tallinnasta. Minä olen sitä mieltä, että juotua tulee enemmän, kun sitä on iso lasti kotona, verrattuna siihen, kun sitä pitäisi kalliilla ostaa kaupasta, ja se jäisi kauppaan jos ei olisi rahaa. Armas näkee siinä vain säästöä, kun ei tarvitse kaupasta kalliilla ostaa. Ei hän sitä sano, mutta loogisesti päättelen, että se tarkoittaa "voi juoda enemmän samalla rahalla" kun on niin addikti, että tulisi tuska jos ei saisi. Kun hänhän ei kuulemma juo yhtään enempää, oli kaljaa sitten kotona tai ei. *paskaista naurua* 

Addikti huijaa pisimpään itseään noilla väitteillään, siinä missä muut ovat jo aikapäiviä ymmärtäneet asian laidan. Armas on jo muutenkin perusluonteeltaan sellainen, että kun väitetään, että aurinko paistaa päivällä, hän tekee päivästä yön vain sanomalla "ei paista". Melkein nauratti pari päivää sitten, kun totesin jälleen kerran (olikohan juuri alkoholista puhe) että hän vain kieltää kaiken, niin hän kielsi kieltävänsä. 

Eilenillalla (olimme menossa nukkumaan ja lapset vielä alakerrassa) avauduin kahden kesken ollessa siitä, minkälaisia koettelemuksia minulla oli Tintin kanssa, ja ainoa, minkä sain vastaukseksi, oli "Hyvää yötä".